Karácsonyi ajándékok számokban

A nők és a férfiak egyaránt részt vesznek a karácsonyi ajándékvásárlásban és leginkább a könyvesboltban ruházati és sportfelszerelés üzletekben lehet az ünnepek előtt nagy forgalomra számítani

– derült ki a KutatóCentrum és a Depo.hu online piactér közös internetes felméréséből. A felmérésben résztvevők kétharmada könyvvel szeretné megajándékozni szeretteit. A top3-as dobogón helyet kaptak még a ruházati cikkek valamint az egészséggel kapcsolatos és szépségápolási termékek.

A férfiak és a nők között természetesen észrevehető néhány eltérés az ajándékvásárlás terén: míg a hölgyek 60 százaléka tervezi kozmetikumok parfümök wellness- és fitnesztermékek beszerzését addig a férfiaknak csupán 43 százaléka. Ők azonban a gyengébb nemhez képest szívesebben válogatnak a különböző számítástechnikai termékek telefonok és szórakoztatóelektronikai cikkek közül.

„Ezeket az eltéréseket számos okkal lehet magyarázni: A férfiak jellemzően jobban érdeklődnek a technikai dolgok iránt míg a nők otthonosabban mozognak a szépségápolási termékek világában. Ezen kívűl a férfiak inkább barátaik kollégáik meglepetését szerzik be míg a család hölgytagjainak ajándékáról hagyományosan a háziasszony gondoskodik” – magyarázta a felmérés eredményeit Szabari László a Depo.hu üzletág vezetője. A számítástechnikai termékek közt a mobiltelefonok és kiegészítők valamint a számítógép-alkatrészek a legnépszerűbbek míg a szórakoztatóelektronikai cikkek közt a fényképezőgépek és tartozékai a DVD- és CD-lemezek valamint az LCD és plazmatelevíziók.

Utazást várunk zoknit ajándékozunk

Természetesen a vágyott ajándékok toplistája teljesen: jellemzően drágább meglepetésekre vágyakozunk mint amit ajándékba szánunk. Az első két helyre ugyan szintén a ruházati cikkek és kiegészítők  de a tervezett ajándékokhoz képest sokkal kisebb arányban. A szépségápolási termékeket a számítástechnikai cuccok szorították le a dobogóról: a válaszadók majdnem 40 százaléka látna szívesen a fa alatt egy új mobilt vagy notebookot míg csupán egynegyede örülne őszintén egy parfümnek.

Az egyik legnagyobb különbség az utazások tekintetében mutatkozott: míg a megkérdezettek közel 30 százaléka kapna szívesen ajándékba egy utazást addig csupán 4 százalék tervezi hogy ezzel a viszonylag költséges ajándék ötlettel lepi meg a számára fontosakat. A szórakoztatóelektronikai cikkek közt is természetesen a drágábbak a népszerűbbek: leginkább egy LCD tévének örülne a nagy többség míg az ajándék ötletek listáján előkelő helyet elfoglaló DVD- és CD-lemezek csupán a negyedik helyre kerültek a kívánságlistákon.

A nők természetesen egészen más dolgoknak örülnének mint a férfiak: utóbbiak közel fele számítástechnikai termékeket telefont vagy GPS-t látna legszívesebben a fa alatt míg a nők közel 60 százaléka egy új ruháról vagy ékszerről álmodozik. A férfiak – nem meglepő módon – legkevésbé kozmetikumokra vágynak míg egy hölgy számára egy autóelektronikai kütyü szinte biztosan rossz ajándékválasztást jelent.
 

Robban az internetes vásárlás!

Az ünnepek előtti tolongás elkerülésére sokan veszik igénybe az internetet. Ezek közűl több mint háromnegyede tájékozódik a neten sőt a tájékozódók fele úgy tervezi hogy a vásárlás egy részét is online fogja megvásárolni. Tehát több mint 13 millióan a világhálón szeretnék a karácsonyi beszerzés egy részét intézni.

Meglepetés hogy leginkább a falvak és kistérségek lakói használják a netet. A fővárosiakhoz hasonlóan több mint 42 százalékuk vásárlásra is használni fogja de míg a budapestiek 6 százaléka egyáltalán nem veszi igénybe a világhálót a karácsonyi ajándékvásárláshoz addig a kistérségekben élők csupán 35 százaléka.

Egy-egy közeli családtag ajándékára majdnem 10 000 Ft-ot szánunk. A férfiak egy kicsivel többet átlagosan 11 000 Ft-pt míg a nők nem teljesen 7500 forintot. Minden huszadik férfi  40 000 forintnál is drágább ajándék vásárlását tervezi míg a hölgyeknél ez az arány nem éri el az 1 százalékot sem!

Csupán minden negyedik ember várja ki december közepét az ajándék vásárlással. Közel 30 százalék még november végéig beszerzi az ünnepekre valót. Az idősebbek előrelátóbbak: az 50 év felettiek ajándékozók 16%-a hagyja az ünnepek előtti hetekre a beszerzést.  Tehát így állunk. Talán nem meglepő talán még is.  Mindenkinek Boldog Karácsonyt Kívánunk!

 

 

karácsonyi ajándék ötletek

karácsonyi ajándék ötletek férfiaknak

ajándékötletek karácsonyra